Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοικτά Φυσικοθεραπευτήρια για την «Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων» 7 -13 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοικτά Φυσικοθεραπευτήρια για την
«Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων»

Με την εβδομάδα δωρεάν παροχής υπηρεσιών από τις 7 -13 Σεπτεμβρίου στους ηλικιωμένους γιορτάζουμε πανελλαδικά την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου.


Το Φυσικοθεραπευτήριο KINESIOTHERAPY, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Φυσικοθεραπείας και είναι στη διάθεση των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας και των συγγενών – φροντιστών τους.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας θα σας ενημερώσουμε, θα σας αξιολογήσουμε και θα σας προτείνουμε της πιο κατάλληλες θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας για την αποφυγή των πτώσεων και την ενίσχυση της φυσικής σας δραστηριότητας!

Το Φυσικοθεραπευτήριο μας βρίσκεται στην διεύθυνση:
Καβασίτου 24, Ωραιόκαστρο
και τα τηλέφωνα μας είναι:
2310 69 90 50 και 6944 26 76 93.

Υπεύθυνος: Γκέλσης Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής

Πιο αναλυτικά:

 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων (The Prevention of Falls Network for Dissemination - ΡroFouND), αποφάσισε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου, την οποία έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ( WCPT) με θέμα «Κίνηση για την Υγεία», να συμβάλλει στην «Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων» των ηλικιωμένων.

Έτσι, αντί μιας ημέρας, καθιερώνεται η εβδομάδα από 7-13 Σεπτεμβρίου για εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας.

 Στην εβδομάδα αυτή τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας καθώς και οι Δημόσιοι Φορείς παροχής Φυσικοθεραπευτικών Υπηρεσιών (Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ), σε πόλεις όλης της χώρας, αναλαμβάνουν δωρεάν να αξιολογήσουν, ενημερώσουν και προτείνουν στους ηλικιωμένους τα καλύτερα θεραπευτικά σχήματα για την αποφυγή των πτώσεων.

Στόχος της προσπάθειας μας είναι η πρόληψη των πτώσεων, μέσα από την ενημέρωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και των καταλληλότερων ασκήσεων για την αποφυγή των πτώσεων, στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών υπολογίζεται σήμερα στα 650.000.000, ενώ το 2050 προβλέπεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια (WHO 2011).

Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «γηρασμένες» χώρες, με κριτήριο τους δείκτες γήρανσης και εξάρτησης και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και η πέμπτη αιτία θανάτου των ηλικιωμένων.

Ο ηλικωμένος που έχει υποστεί μια σοβαρή πτώση, έχει αυξημένες πιθανότητες για μια δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πτώσεις της τρίτης ηλικιακής ομάδας σπάνια οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. δάπεδο που γλυστράει). Τα κυριώτερα αίτια των πτώσεων είναι έλλειψη ισσοροπίας, ορθοστατική υπόταση, οστεοπόρωση, μειωμένη  όραση, ζάλη, αυχενικό σύνδρομο, μυϊκή αδυναμία, χρήση ορισμένων φαρμάκων και άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Η συχνότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη και αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος των τραυματισμών από πτώσεις στις ΗΠΑ, χωρίς την εισαγωγή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3.476 έως 10.749 δολάρια ανά πτώση και το κόστος αυξάνεται στα 26.483 δολάρια για όσους νοσηλεύονται.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου και ασθενειών και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γενική πρόληψη των πτώσεων και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητικές εργασίες, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και οι θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, σε άτομα άνω των 60 ετών

Με τη φετινή εκδήλωση θέλουμε:
1)      να ευαισθητοποιήσουμε τους κοινωνικούς φορείς και την πολιτεία
2)       να ενημερώσουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας και

3)       να αναδείξουμε κυρίαρχα τον ρόλο της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου